متخصصان آموزش دهنده به عموم

مدیر سایت
0 19024

شقایق جلالی

کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی

RSS
متخصصان آموزش دهنده به عموم
5 عاملی که موجب شرمگین شدن شما می شود(و نحوه مقابله با آنها)
Anonym
/ دسته بندی ها: مطالعه برای عموم

5 عاملی که موجب شرمگین شدن شما می شود(و نحوه مقابله با آنها)

شهرام حشمت
مترجم: عاطفه محمدصادق
 این متن به سفارش مرکز خدمات روان‌شناسی و مشاوره زندگی ترجمه شده است
  شرم، خجالت، احساس گناه؟
 شرم احساس دردناکی است که در واکنش به احساس شکست در رسیدن به حالتی ایده آل به وجود می آید. شرم تمام وجود انسان را در بر می گیرد. در شرم، تفکر متوجه و متمرکز بر خود است. بیانات جسمی شرم شامل سرخ شدن چهره، مچاله شدن با سر افکندگی و قطع تماس چشمی است. شرم باعث می شود فرد آرزوی غیب شدن، ناپدید شدن یا مردن داشته باشد. خجالت نوع خفیف تری از شرم است. خجالت به دنبال خطاهای اجتماعی به وجود می آید(مثل زمین خوردن، باد گلو زدن).شرم با احساس گناه فرق دارد. احساس گناه شامل ارزیابی منفی از رفتاری خاص است. به طور کلی احساس گناه نسبت به شرم کمتر دردناک است زیرا فقط به رفتار خاصی مربوط می شود. احساس گناه انگیزه انسان را برای بهتر رفتار کردن بالا می برد( به عنوان مثال عذرخواهی یا تلاش برای کاهش آسیب).

 1.خودآگاهی: به منظور تجربه شرم، شما باید گوش به زنگ باشید و مدام به این فکر کنید که دیگران در حال قضاوت شما هستند و شما در "کانون توجه" هستید. شما با قوانین اجتماعی آشنا هستید (یا هنجارهای اجتماعی) این قوانین تعیین می کنند که کدام رفتارهای شما درست هستند کدام غلط. برای مثال، اگر شما در محیط عمومی که هر کس دیگری می رود، با کت و شلوار ظاهر شوید ممکن است احساس کنید از نظر دیگران مسخره و عجیب غریب هستید. افرادی که در یک رستوران به سرویس بهداشتی می روند اگر کسی آنها را نگاه کند با احتمال بیشتری بعد از استفاده از سرویس دست های خود را می شویند.

 2.خود سرزنش گری:  شرم و احساس گناه، هیجان هایی خودسرزنشگر هستند. در این دوره از زندگی روزمره بشر، به ناچار اتفاقات بد زیادی می افتند. با توجه به نظریه اسناد، انسان به طور طبیعی به دنبال علل اتفاقات است. در ارزیابی این وضعیت، ممکن است همسرمان، آب و هوا یا مسائل دیگر را سرزنش کنیم. اما وقتی خودمان را سرزنش می کنیم در واقع شرایط مناسبی برای احساس گناه و شرم ایجاد کرده ایم. برای مثال چاق بودن را به شخصیت فرد نسبت می دهیم و شرایط محیطی و بافت را در نظر نمیگیریم. بنابراین چاقی موجب شرم می شود.

 3.استانداردها:  همه ما استانداردهای قابل قبولی در خصوص رفتارها، افکار و احساسات داریم. مثلا ما میدانیم که در مراسم تشییع جنازه، خندیدن، جک گفتن یا احساس شاد بودن به خاطر مردن یک شخص، نرمال نیست. نقض این استانداردها موجب احساس شرم می شود.

 4.ویژگی های شخصیتی:  افرادی که خودآگاهی عمومی خیلی بالایی دارند به احتمال بیشتری دچار احساس شرم می شوند. از آن طرف، افرادی وجود دارند که دیگران را سرزنش می کنند یا تلاش می کنند از شرم درونی خودشان اجتناب کنند.

 5.عزت نفس: عزت نفس یک نگرش ذهنی به خود است. وقتی شخصی خودش را فرد ضعیفی در نظر می گیرد و  با حوادث منفی مواجه می شود تمایل بیشتری به سرزنش خود دارد. علاوه بر این، فراوانی و تکرار تجارب شرم آور نیز به عزت نفس آسیب وارد می کند.

 چطور با شرم مقابله کنیم؟
 در تلاش برای فرار از احساس دردناک شرم، افراد شرمنده تمایل دارند از  فرافکنی استفاده کنند و خشمشان را به سمت فرد دیگری برگردانند. در این مورد، افراد شرمنده ممکن است احساس کنترل و برتری را دوباره در زندگیشان به دست بیاورند اما هزینه دراز مدت آن خوب نخواهد بود.مثلا، مردانی که از زنان سواستفاده می کنند ممکن است تصویر مثبتی که از خودشان دارد تهدید شود. اگر احساس شرم نادیده گرفته شود، شخص ممکن است تصمیم بگیرد روی حالت های هیجانی دیگری تمرکز کند، جایگزینی هیجان!  مثلا  فرد شرمنده ای که تمایلی به ابراز و اعتراف به وجود احساس شرمش ندارد می تواند نسب به افراد دیگر خشمگین شودیا دیگران را نادیده بگیرد و قربانی کند. تحمل احساس خشم از شرم راحت تر است. اگرچه جایگزینی نوعی خود فریبی است: اما اگرچه جایگزینی،  درد و ناخوشایندی را از بین می برد اما احساس را تغییر نمی دهد. با تمرکز نکردن روی احساس شرم و درگیر شدن با هیجانات دیگر ، ما فرصت فهمیدن و کار روی خودمان و درونمان را از دست می دهیم. افراد مستعد شرم نسبت به مشکلات وابسته به الکل و دارو آسیب پذیرند. غالبا سومصرف مواد به بدتر شدن احساسات دردناک شرم و یاس کمک می کند. سالم ترین روش برای مقابله با شرم در خود شرم نهفته است و اینکه اجازه دهید در طول زمان از بین برود. مانند همه اتفاقات و احساسات بد، شرم نیز در نهایت محو می شود و با هیجانات دیگر جایگزین می شود. هیچ هیجانی تا همیشه باقی نمی ماند. دوم، تغییر دادن استانداردها یا قواعد است.اگر هیچ استانداردی زیر پا گذاشته نشود دلیلی برای شرمگین شدن و نگرانی وجود ندارد.  3سوم، از بازی خود سرزنش گری اجتناب کنید. کسی که منابع بیرونی را سرزنش می کند، احساس شرم کمتری خواهد داشت. در نهایت، اعتراف کنید. در ای روش، ما نزد دیگران می رویم و درباره همان رویدادی که ما را شرمگین کرده صحبت می کنیم. اعتراف و مفاهیمی مانند بخشش و عشق به یکدیگر وابسته هستند. از طریق این اقدام نجات بخش می توانید شرم خود را حل کنید.     

حقوق معنوی محفوظ و ذکر منبع با کتاب‌شناسی زیر بلامانع است: حشمت، شهرام. (1395). 5 عاملی که موجب شرمگین شدن شما می شود(و نحوه مقابله با آنها). عاطفه محمدصادق (مترجم). برگرفته در روز؟؟ سال؟؟ از سایت مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره زندگی http://mrmz.ir/  
مطلب قبلی 5 کاری که غم پایان یافتن رابطه را تسکین می دهد
مطلب بعدی 5 مولفه عالی نظارت بالینی "به اندازه کافی خوب"
چاپ
3839 به این مطلب امتیاز دهید:
4/0

لطفا برای ارسال نظر وارد سایت شوید یا ثبت نام نمایید

x
پیوستن به دریافت کنندگان پیامک های مرکز

  

قابل توجه علاقمندان دریافت اخبار کارگاه های تخصصی 

جهت دریافت اخبار و کارگاه های مرکز مشاوره زندگی به آدرس زیر مراجعه نمایید.

لینک سامانه پیامکی اخبار و کارگاه های مرکز مشاوره زندگی

 

 

 

قابل توجه علاقمندان دریافت اخبار کارگاه های ویژه عموم

جهت دریافت اخبار کلاس های مرکز مشاوره زندگی به آدرس زیر مراجعه نمایید.

لینک سامانه پیامکی اخبار کلاس های مرکز مشاوره زندگی