مقالات روانشناسی: مطالب علمی روانشناسی متخصصان و عموم

ویژه مطالعه

 

مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره زندگی، در راستای بخشی از رسالت خود که همانا ارتقای دانش روانشناختی متخصصان و نیز عموم مردم به ویژه مراجعان مراکز خدمات روانشناسی و مشاوره می باشد، قصد دارد مطالبی را با عنوان ویژه مطالعه فراهم و انتشار نماید. از مخاطبان محترم سایت مرکز انتظار می رود گاه گاهی به این صفحه از سایت مراجعه نمایند و از همکاران متخصص مرکز و دیگر اعضای حرفه انتظار می رود نسبت به تهیه و ارسال مطالب اقدام نمایند تا با نام خودشان در سایت منتشر شود.

 

 

مهارت¬های زندگی زناشویی: آنچه زوج¬ها بهتر است بدانند...
مهارت¬های زندگی زناشویی: آنچه زوج¬ها بهتر است بدانند...
مدیر سایت
/ دسته بندی ها: مطالعه برای عموم

مهارت¬های زندگی زناشویی: آنچه زوج¬ها بهتر است بدانند...

مهارت های زندگی

شاید در طول تاریخ بشریت، هیچ جنبه­ای از پدیده­ها به اندازه روابط صمیمانه میان دو نفر، اهمیت نداشته باشد. یکی از دلایل این اهمیت،پیچیدگی­ها و راز و رمزهای بسیاری­ است که در این رابطه وجود دارد که بسیاری از ابعاد زندگی را ازجمله ابعاد روانی، عاطفی، اجتماعی، رفتاری و حتی فرهنگی را تحت شعاع خود قرار داده است. این رابطه مهم و رمزآلود در قالب یک سری اصول، الگوها و مهارت­های اساسی شکل گرفته است.

همانطور که دانشمندان برای انسان­ها دوران رشد و مراحلی از کودکی تا سالخوردگی را قایل هستند، برای رابطه زناشویی موفق نیز مراحل رشدی را درنظر دارند که این رابطه از دوران شیرین نامزدی که همراه عشق و شور فراوانی است شروع، و به انتظارات سطح بالا و دوره سرخوردگی و سازگاری و در نهایت به دوره عشق پخته و آرامش منتهی می­شود. البته این مراحل مخصوص زوج­هایی است که از مهارت زناشویی لازم برخوردار هستند. بالعکس زوج­هایی که فاقد مهارت­های لازم هستند، از زندگی زناشویی خود ناراضی هستند و گرفتار مشکلات زیادی شده و توجه خود را از رابطه سلب کرده و کم کم وارد مسایل حاد رابطه از جمله دعوا،  قهر و جدایی و طلاق می­شوند. داشتن رابطه زناشویی اگر بر اساس اصول صحیح و اساسی بنا شود، از یک طرف می­تواند بزگ­ترین منبع شادی و سلامت روان افراد و از طرفی دیگر اگر اصول اساسی آن رعایت نشود ممکن است به منبع اساسی درد و رنج افراد تبدل شود. پس برای این­که بتوانیم رابطه شیرین ، شادی­بخش و در راستای سلامت روان را تجربه کنیم باید مهارت­هایی را در ارتباط با رابطه زناشویی یاد بگیریم و آن مهارت­ها را به طور صحیح در رابطه زناشویی خود بکار ببندیم.

 برقراری رابطه زناشویی سازنده نیازمند برقراری تعادل بین پویای و ثبات می­باشد. هم­چنین رابطه زناشویی بالعکس سایر روابط، دارای گذشته ، حال و آینده است. این رابطه برای تداوم­دار بودنش نیاز اساسی به حمایت کردن و تحت حمایت قرار گرفتن از سوی هر دو نفر را دارد. در بطن این رابطه علاوه بر این­که باید فردیت و هویت هر کسی توسط خود و دیگری حفظ و مورد احترام قرار گیرد، لازم است گاهی به­خاطر پیش­برد هر چه بیشتر رضایت در رابطه، این فردیت کنار گذاشته شود. علاوه بر تمامی موارد ذکر شده، در این نوع رابطه، افراد برای تامین نیازهای خانواده و ایجاد امنیت، خلوت شخصی و روابط زندگی، لازم است مرزهایی را ایجاد نمایند تا از این بنیان مقدس خانواده به بهترین شکل ممکن پاسداری شود. برقراری و تداوم این رابطه­ی مهم نیاز به احساس امنیت علی­الخصوص در هنگام بیان حقایق توسط زوج­ها را دارد. افراد در مواقع مطرح کردن مسایلشان، انتظار دارند از جانب همسرشان در عین حال که حریم شخصی آنها رعایت شده و  احساس امنیت کرده، مورد پذیرش کامل قرار گیرند. نکته اساسی در پذیرش عقاید همسر این است که لازم است دقت کنیم این پذیرش همراه با احساس خوشایند باشد و در عین حال از هرگونه قضاوتی به دور باشد.

در روابط سازنده زناشویی هر کدام از افراد سهم برابری در مدیریت رابطه برعهده دارند. زوج­ها باید توجه داشته باشند که در اجرای مسولیت­های خود جهت رشد و پیشرفت رابطه، اصول و اقدماات را با لذت و شادابی همراه سازند تا خستگی و عادت شکل نگیرید و جذابیت امور همیشه حفظ شود. از طرفی دیگر در این روابط هیچ کدام سعی در کنترل همدیگر را ندارند و همان­طور که ذکر شد، در زمان مذاکره و صحبت، روابط کاملا بر اساس دوستی و رفاقت و هم­­چنین بر اساس اصل پذیرش پیش می­رود.

بنابراین تا اینجا درباره اهمیت رابطه زناشویی صحبت کردیم و آموختیم که یکی از مهم­ترین کارهای بشر برقراری ارتباط با سایر افراد است که مهم­ترین نوع آن، رابطه بین زوج­ها می­باشد. این رابطه جزء منحصرترین رابطه­ها می­باشد که تمامی ابعاد عاطفی، رفتاری، زیستی، معنوی و اجتماعی را در بر می­گیرد. این رابطه که به دلیل، خاص و مهم بودنش دارای یک سری ویژگی­های منحصر به­فرد می­باشد. حال چند سوال اساسی مطرح می­شود، اینکه مهارت­های مهم رابطه زناشویی که منجر به افزایش کیفیت زندگی می­شود کدام­ها می­باشند؟ نیازهای اساسی زوج­ها در بطن زندگی و رابطه زناشویی کدام­ها هستند؟

مهارت­های زندگی عبارت است از توانایی­ انجام رفتار سازگارانه و مثبت، به­گونه­ای که افراد بتوانند با مشکلات زندگی روزمره خود کنار بیایند. بعبارتی مجموعه­ای از شایستگی­های فردی و گروهی که افراد برای زیستن در کنار هم به آنها شدیدا نیازمندند و در صورت نبودن آنها زیستن کنار هم سخت و بعبارتی تحمل آن غیر ممکن است.

بنابراین اکنون با توجه به این­که تعریف مهارت­های زندگی را آموختیم، به­نظر شما نیازهای اساسی همسر شما چه مواردی می­تواند باشد؟

یکی از مهارت­های اساسی در برقراری رابطه زناشویی، بحث حقوق افراد است. افراد در عین حال که، با حقوق  خود و دیگری آشنایی دارند، باید به این حقوق احترام گذاشته و نسبت به آنها پایبند باشند. هر رابطه عاشقانه­ای با امیدهای بسیاری بنا می­شود، که از جمله آنها، امید به درک شدن، پدیرفته شدن، احساس شور و عشق داشتن نسبت به همدیگر، احساس امنیت داشتن، علاقمندی نسبت به همدیگر، پیوند پایدار، نیاز به گوش داده شدن و شنیده شدن به­طور فعال، نیاز به صمیمت، نیاز به صداقت داشتن در رابطه زناشویی، نیاز به داشتن محیط زندگی زناشویی شاد و بسیاری از نیازهای مهم دیگر.

ما برای شما زوج­ها و خانواده­های عزیز برنامه منظمی در نظر داریم که طی آن، به­صورت سریالی تمامی مهارت­های اساسی  و مهم در ارتباط با رابطه زناشویی را عنوان کرده تا بتوانیم به کمک یادگیری درست و بکار بستن صحیح و اساسی این مهارت­ها، کیفیت و رضایت از زندگی زناشویی را افزایش دهیم. با این توضیح، در ادامه مطلب امروز، برای آشنایی مختصر وکلی شما عزیزان، به­طور گذرا و چکیده­وار به مهمترین مهارت­ها و نیازهای اساسی رابطه زناشویی اشاره خواهیم داشت و در مطالب بعدی هر مهارت را به­طور کاربردی توضیح خواهیم داد.

از اساسی­ترین نیازها و مهارت­هایی که ممکن است در رابطه زناشویی افراد به آنها نیازمند باشند عبارتند از:

1-     گوش دادن فعال (یکی از ارکان اساسی مهارت ارتباط بین فردی)

2-     ابراز مناسب احساسات و بیان خواسته­های خود ( مهارت جرات­مندی)

3-     حمایت متقابل

4-     مدیریت خشم و تعارض

5-     توانایی حل مسئله

6-     یادگیری مهارت ترک موقعیت در زمان­هایی که یکی از زوج­ها هیجان­ نامتناسب دارند.

7-     ارزیابی و تغییر راهبردهای آزاردهنده

8-     پذیرش و تعهد

9-     بسیاری از مهارت­های اساسی دیگر

علاوه بر رعایت مهارت­های فوق، در طی هر رابطه سالمی لازم است برای بهبود کیفیت رابطه، افزایش سلامت روان خود و همسرمان و رضایت­مندی هر چه بیشتر از زندگی خود، به مواردی توجه کنیم از جمله آنها، شاد بودن، صبور بودن، منطقی رفتار کردن در مقابل مسائل و مشکلات، مثبت­نگر و خوش­بین بودن نسبت به وقایع، مشوق همدیگر بودن، خوش قول و قابل اعتماد بودن، حفظ ارتباط غیر کلامی در کنار ارتباط کلامی، عدم مقابله به مثل و عدم کنترل همدیگر.

در پایان لازم به ذکر است که زوج­ها بدانند، هر رابطه­ای ممکن است گهگاه با مسائل، مشکلات و بحران­هایی روبرو شود. هیچ رابطه­ای از مشکل مبرا نیست اما نکته حایز اهمیت برداشت و افکار ما نسبت به مشکلات است. اگر ما بر اساس اصول سازنده بیندیشیم، به اینجا می­رسیم که هنوز امید هست. بنابراین ما می­توانیم به کمک مهارت­ها، مشاوره­ها، کتاب­های آموزشی و مراجعه به زوج­درمانگران و روانشناسان حرفه­ای، ضمن یادگیری این اصول، زندگی خود را در جهت سازندگی هر چه بیشتر ارتقا داد و از تخریب آن جلوگیری به­عمل آورد.

حمیرا ورمقانی

دانشجوی دکتری تخصصی روانشناسی بالینی و روانشناس مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره زندگی

منتشر شده در سایت ایسکانیوز

مطلب قبلی خودشیفتگی
مطلب بعدی لجبازی در کودکان
چاپ
4758 به این مطلب امتیاز دهید:
هیچ امتیازی موجود نیست

دیدگاه خود را درج فرمایید

افزودن دیدگاه

x
اخبار و رویدادهای جدید
0 10922

پیام تسلیت

 

مرکز مشاوره ی زندگی با نهایت تاسف و تاثر درگذشت برادر گرامی جناب آقای دکتر مرتضی کشمیری را خدمت ایشان و خانواده‌ی محترمشان تسلیت عرض نموده و صبر جزیل  ‎برای ایشان آرزومند است.

0 21631

کارگاه های عموم

فرزند پرورری - مقابله با اهمالکاری - مدیریت خشم - ارتباط موثر بین فردی - تربیت جنسی - آموزش جراتمندی - مهارت های ارتباط موثر زناشویی

RSS
پیوستن به دریافت کنندگان پیامک های مرکز

  

قابل توجه علاقمندان دریافت اخبار کارگاه های تخصصی 

جهت دریافت اخبار و کارگاه های مرکز مشاوره زندگی به آدرس زیر مراجعه نمایید.

لینک سامانه پیامکی اخبار و کارگاه های مرکز مشاوره زندگی

 

 

 

قابل توجه علاقمندان دریافت اخبار کارگاه های ویژه عموم

جهت دریافت اخبار کلاس های مرکز مشاوره زندگی به آدرس زیر مراجعه نمایید.

لینک سامانه پیامکی اخبار کلاس های مرکز مشاوره زندگی