مقالات روانشناسی: مطالب علمی روانشناسی متخصصان و عموم

ویژه مطالعه

 

مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره زندگی، در راستای بخشی از رسالت خود که همانا ارتقای دانش روانشناختی متخصصان و نیز عموم مردم به ویژه مراجعان مراکز خدمات روانشناسی و مشاوره می باشد، قصد دارد مطالبی را با عنوان ویژه مطالعه فراهم و انتشار نماید. از مخاطبان محترم سایت مرکز انتظار می رود گاه گاهی به این صفحه از سایت مراجعه نمایند و از همکاران متخصص مرکز و دیگر اعضای حرفه انتظار می رود نسبت به تهیه و ارسال مطالب اقدام نمایند تا با نام خودشان در سایت منتشر شود.

 

 

تله های زندگی
تله های زندگی
مدیر سایت
/ دسته بندی ها: مطالعه برای عموم

تله های زندگی

صدای منفی درون سر ما
 همۀ ما صدایی درون سرمان دارید که لحظه به لحظه در مورد همه چیز نظر می دهد. کیفیت تصمیم های گذشته، اشتباهاتی که می توانستیم اجتناب کنیم و آنچه ما باید به طور متفاوت انجام می دادیم. این صداها می تواند واقعا وجود داشته باشند و یک موقعیت بد را بدتر کنند. به جای همدلی با رنجتان، مدام از شما انتقاد می کنند، ناسزا می گویند و از هر فرصتی برای تحقیر شما استفاده می کنند. این صداها آشنا هستند و به خاطر حالت هیجانی ای که دارند فورا توجه ما را به خودشان جلب می کنند. این صداها خودکار هستند، قواعدی برای زندگی که مثل گرگ هستند، ما را به همان کارها و چرخه های قدیمی می چسبانند و مانع لذت بردن ما از زندگی و توانایی ما برای عشق ورزیدن می شوند.

 این صداها از کجا می آیند؟
روانشناسان معتقد اند این صداها از تجارب کودکی ما همراه ما مانده اند. وقتی کودک بودیم این قواعد به ما کمک می کردند با جلب رضایت والدینمان زنده بمانیم؛ اما شاید الان چنین قواعدی برای ما به عنوان بزرگسال مفید نباشد. به عنوان بزرگسال ما توانایی بیشتری برای دور شدن از موقعیت های ناسالم داریم و می توانیم بر اساس احساسات، نیازها و علاثقمان هشیارانه انتخاب کنیم. با این حال، در خیلی از موارد ما همچنان از همین قواعد کهنه نانوشته برای زندگی کردن استفاده می کنیم که حتی متوجه آنها هم نیستیم یا با آنها چالش نمی کنیم.

وقتی این صداها زندگی ما را در دست می گیرند چه اتفاقی می افتد؟
 اگر این صداها نادیده گرفته شوند می توانند کنترل زندگی ما را در دست بگیرند و ما را در زندان های ذهنی و رفتاری خودمان گیر بیندازند. آنها ما را به وحشت می اندازند که جهان بیرون جای خطرناکی است و ما باید از این قواعد برای زندگی به منظور زنده ماندن و اجتناب از درد پیروی کنیم. با دنبال کردن این قواعد به خودمان فرصت نمی دهیم که به تجربیات با شیوه متفاوتی واکنش نشان دهیم. رفتارهای ما و پاسخ های هیجانی بیشتر واکنشی به واقعیت های گذشته اند تا آنچه امروز اتفاق افتاده است. به نظر می رسد هرگز نمی توانیم از کودکی ناکارامد خود فرار کنیم. می توانیم اسم این صداها و قواعد را تله های زندگی بگذاریم.

 تله های زندگی چطور روی زندگی و رابطه ما تاثیر می گذارند؟
 1.ما طوری رفتار می کنیم که این قواعد حفظ شوند 2.ما تجاربمان را طوری تفسیر می کنیم که درست بودنشان را ثابت کنیم حتی اگر واقعا درست نباشند. 3. در تلاش برای اجتناب از درد، ما زندگی مان را محدود می کنیم و هرگز درستی این افکار را امتحان نمی کنیم 4.گاهی آنقدر سفت و سخت رفتار می کنیم که روابط ما را تحت تاثیر قرار می دهد.

مثال دیانا:  دیانا تله رها شدگی دارد. وقتی 5 ساله بود، پدر او با زنی فرار کرد و از زندگی اش محو شد تا زمانی که او یک نوجوان شد. درد رها شدن برای دیانای جوان آنقدر ویرانگر بود که بخشی از مغز او همیشه مراقب است دیگر هرگز این خاطره دردناک را تجربه نکند. همچنین مثل خیلی از کودکان، او عمیقا خودش را سرزنش می کند، او به اندازه کافی دوست داشتنی نبوده. یک نوع تفکر نقص و گناه. وقتی دیانا این تله را ایجاد کرد، نسبت به طرد شدن خیلی حساس شد، دیدن بالا و پایین های عادی روابط دوستان کودکی اش برای او اثباتی بود بر این فکر که او دوست داشتنی نیست. تله رها شدگی یکی از چندین تله های ذهنی ماست.

 چه کار می شود کرد؟
 لازمه تغییر تله ها این است که عادت های قدیمی خود- تخریب کننده را فراموش کنید و آن را با افکار جدیدی که سالم تر باشد جایگزین کنید. این تغییر با درک منطقی خیلی فرق دارد. تغییر شامل تمرکز مداوم روی رفتارهای ناخوداگاه و تلاش برای روش جدید فکر کردن است. مثلا با شناسایی یک تله (مثلا تایید طلبی) احتمالا فرد کمتر واکنش هایش را بر اساس آن برنامه میریزد. در اصل شخص یاد می گیرد افکار خودکارش را از دور ببیند و اعتبار آنها را زیر سوال ببرد. کل فرایند تغییر می تواند سال ها طول بکشد و معمولا با کمک درمانگر این اتفاق می افتد.

 مطالعه بیشتر: زندگی خود را دوباره بیافرینید. ترجمه: دکتر حسن حمیدپور، الناز پیرمرادی، ناهید گلی زاده، انتشارات ارجمند

حقوق معنوی محفوظ و ذکر منبع با کتاب‌شناسی زیر بلامانع است: 
گرینبرگ، ملانی. (1396).تله های زندگی. عاطفه محمدصادق (مترجم). برگرفته در روز؟؟ سال؟؟ از سایت مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره زندگی http://mrmz.ir/  
مطلب قبلی چطور اعتماد به نفس بیشتری داشته باشم؟
مطلب بعدی چرا وقتی دلیلی برای دروغگویی نیست، برخی افراد دروغ می گویند؟
چاپ
5988 به این مطلب امتیاز دهید:
3/5

دیدگاه خود را درج فرمایید

افزودن دیدگاه

x
اخبار و رویدادهای جدید
0 10868

پیام تسلیت

 

مرکز مشاوره ی زندگی با نهایت تاسف و تاثر درگذشت برادر گرامی جناب آقای دکتر مرتضی کشمیری را خدمت ایشان و خانواده‌ی محترمشان تسلیت عرض نموده و صبر جزیل  ‎برای ایشان آرزومند است.

0 21612

کارگاه های عموم

فرزند پرورری - مقابله با اهمالکاری - مدیریت خشم - ارتباط موثر بین فردی - تربیت جنسی - آموزش جراتمندی - مهارت های ارتباط موثر زناشویی

RSS
پیوستن به دریافت کنندگان پیامک های مرکز

  

قابل توجه علاقمندان دریافت اخبار کارگاه های تخصصی 

جهت دریافت اخبار و کارگاه های مرکز مشاوره زندگی به آدرس زیر مراجعه نمایید.

لینک سامانه پیامکی اخبار و کارگاه های مرکز مشاوره زندگی

 

 

 

قابل توجه علاقمندان دریافت اخبار کارگاه های ویژه عموم

جهت دریافت اخبار کلاس های مرکز مشاوره زندگی به آدرس زیر مراجعه نمایید.

لینک سامانه پیامکی اخبار کلاس های مرکز مشاوره زندگی