«روانشناسی اسلامی، رویا یا واقعیت»
از آرشیو رشته و حرفه (۱):
لوگوی کانال، یادآور مصاحبه «روانشناسی اسلامی، رویا یا واقعیت» است که ۲۶ بهمن ماه ۱۳۹۰ توسط شبکه چهار سیمای جمهوری اسلامی ایران، در برنامه زنده زاویه، و با حضور دکتر علی اصغر احمدی (از گروه روانشناسی دانشگاه تهران) و دکتر حمید پورشریفی (عضو هیات مدیره وقت انجمن روانشناسی ایران) اجرا شده بود. برخی از مخاطبان کانال با دیدن این تصویر (لوگو)، درخواست متن یا فایل صوتی این مصاحبه را داشتند. در پاسخ به این درخواست، فایل صوتی مصاحبه در کانال قرار داده می شود.
علت دعوت دکتر پورشریفی به این برنامه این بود که وی در بحث ویژه خبرنامه شماره ۱۷ انجمن روانشناسی ایران (پاییز ۱۳۹۰)، با موضوع «روانشناسی معاصر ایران: بیمها و امیدها»، به نقد عبارت «روانشناسی دینی» پرداخته بود. در بخشی از این مقاله می خوانیم:
روانشناسی به عنوان «جنبهای از معرفت»، یا به عنوان «یک رشتهی علمی و دانشگاهی»؟ پاسخ به این سئوال شاید از ابهام این جمله مشهور ابینگهاوس بکاهد که «روانشناسی گذشتهای طولانی و تاریخی کوتاه دارد».
زمانی که روانشناسی به عنوان جنبهای از معرفت در نظر گرفته میشود گذشتهای طولانی دارد. چرا که به قولی کمتر فیلسوف و متفکری را میتوان یافت که مستقیم یا غیرمستقیم در این باره اشارههایی نداشته باشد که از آن جمله میتوان ابنسینا، فارابی، غزالی، طوسی، رازی، و ملاصدرا را نام برد. در چنین نگاهی منابع و بزرگان دینی نیز در این خصوص اشارههایی داشتهاند، علمالنفس در چنین نگاهی معنا پیدا میکند.
زمانی که منظور از روانشناسی به مثابه یک رشتهی علمی مطرح میشود تاریخ آن کوتاه است و با توجه به جایگاه تعیینکننده روش علمی در این نگاه، قدمت آن به اعتباری، به تأسیس آزمایشگاه روانشناسی ویلهلم وونت نسبت داده میشود که نمادی از به کار بستن روش تجربی در فرضیهآزماییهای روانشناختی است.
... در نگاه به روانشناسی به مثابه یک رشته علمی نه میتوان از روانشناسی دینی {اسلامی} صحبت کرد و نه از روانشناسی غیردینی {غیراسلامی}
@DrPoursharifi