متخصصان آموزش دهنده به عموم

آقای دکتر کمیل زاهدی تجریشی
0 18880

شقایق جلالی

کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی

RSS
متخصصان آموزش دهنده به عموم
آیا درباره سلامتی خود بیش‌ازحد مضطرب هستید؟
Anonym
/ دسته بندی ها: مطالعه برای عموم

آیا درباره سلامتی خود بیش‌ازحد مضطرب هستید؟


دکت رابرت لیهی
مترجم: علی فیضی

این متن به سفارش مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره زندگی ترجمه‌شده است.

میلیون‌ها نفر در این وحشت به سر میبرند که به بیماری وحشتناکی مبتلا شده‌اند یا خواهند شد. آن‌ها روی نشانه‌های خود تمرکز می‌کنند که اغلب اوقات معنای خاصی ندارد. برای این افراد سردرد به معنای تومور مغزی است، سوءهاضمه به معنای حمله قلبی است و خستگی علامت قطعی سرطان است. افرادی که اضطراب سلامتی دارند خیلی به پزشک مراجعه می‌کنند، وقت زیادی را صرف جستجو در مطالب بهداشتی اینترنتی می‌کنند، از اطرافیان خود به‌طور مکرری اطمینان طلبی می‌کنند، به درگاه خدا دعا می‌کنند که نمیرند و به‌طور مداوم نگران چیزی هستند که غیرواقعی است. این افراد از یک پزشک به پزشک دیری مراجعه می‌کنند. وقتی اولی پزشک به آن‌ها می‌گوید من چیز خطرناکی در شما تشخیص ندادم به سراغ پزشک دوم و سوم می‌روند و البته که هیچ توصیه‌ای آن‌ها را آرام و راضی نمی‌کند.
بیایید تا نگاهی سریع به دلایل ابتلا به این نگرانی و راه‌های مقابله با آن بیندازیم.

چه چیزی باعث این نگرانی می‌شود؟

شما بر این باور هستید که بدترین نگرانی‌هایتان درباره سلامتی از شما حفاظت می‌کند.
بدیهی است که در این باور مقداری حقیقت وجود دارد. اگر به‌طور منظم معاینه پزشکی نشوید متوجه بعضی خطرها نخواهید شد. افراد مبتلا به اضطراب سلامتی فکر می‌کنند که معاینه‌های مداوم و اطمینان طلبی از آن‌ها محافظت می‌کنند. حالا سؤال این است که این کار احتیاط است یا وسواس؟ اگر قبلاً خیلی از پیش‌بینی‌های وحشتناک، مراجعه به پزشک و اطمینان طلبی‌های شما غلط از آب درآمده پس درواقع از خودتان مواظبت نمی‌کنید بله به خودتان آسیب می‌زنید.

شما افکار کمال گرایانه‌ای درباره سلامتی و عملکرد‌های بدن خود دارید

به‌جای اینکه عملکردهای بدن خودتان را به‌صورت متغیر و شامل بعضی ناراحتی‌ها (از قبیل سردرد، تهوع، سرگیجه) ببینید، این عقیده را دارید هر چیزی کنار از سلامتی کامل نشانه یک بیماری وحشتناک است اما متأسفانه بدن‌ها و عملکردهای آن‌ها کامل نیست. یک سردرد احتمالاً نشانه هیچ‌چیز خاصی نیست اما فرد مضطرب سریعاً نتیجه می‌گیرد که این سردرد نشانه بدی است.

شما عدم قطعیت را با یک فاجعه قریب‌الوقوع یکی می‌دانید

بعضی از افراد مبتلا به اضطراب سلامتی برای مقابله با نگرانی خود از اجتناب و دوری کردن استفاده می‌کنند. آن‌ها ممکن است از افراد بیمار دوری کنند چون نمی‌خواهند بیماری آن‌ها را بگیرند. آن‌ها از بیمارستان‌ها یا چیزهای دیگر مثل تلویزیون و فیلم‌هایی که بیماری را به یاد آن‌ها می‌آورد اجتناب کنند. بعضی افراد مبتلا به اضطراب سلامتی عملاً از مراجعه به پزشک هم اجتناب می‌کنند چون نمی‌خواهند متوجه نکته بدی در خود بشوند.

شما درباره بیماری‌ها به جستجوی اطلاعات می‌پردازید

ممکن است عاشق گوگل شده باشید چون به‌طور مداوم درباره نشانه‌های بیماری در آن جستجو می‌کنید. وقتی به دنبال نشانه‌های بیماری می‌گردید به‌احتمال‌قوی چیزی پیدا خواهید کرد که مطابق با وضعیت شما است. مثلاً اگر به دنبال اطلاعات مربوط به سرطان بگردید میلیون‌ها مطلب درباره سرطان پیدا خواهید کرد اما مشکل اینجاست که شما در پژوهش خود دچار سوگیری و عدم تعادل هستید. ای کار فقط به اضطراب شما اضافه می‌کند.

اضطراب سلامتی خودتان را تغییر بدهید

1. از خودتان بپرسید اضطراب سلامتی چه هزینه‌ای روی دست شما می‌گذارد؟

دراین‌باره فکر کنید که نگرانی‌هایتان درباره سلامتی چطور زندگی شما را تحت تأثیر قرار داده است؟ شما وقت زیادی را صرف نگرانی و نشخوار فکری می‌کنید. نمی‌توانید از زندگی خود لذت ببرید. با شکایت‌ها و اطمینان طلبی‌های خود باعث ناراحتی دیگران می‌شوید. احتمالاً افسرده می‌شوید چون در دنیایی پر از بدبینی و تهدید زندگی می‌کنید و وقت و پول زیادی را صرف ملاقات بی‌فایده با پزشک‌ها می‌کنید.

2. محتاط باشید

قبل از اینکه به فکر تغییر اضطراب سلامتی خود بیفتید به احتیاط بدون وسواس فکر کنید؛ البته مراجعه به پزشک را به‌کلی قطع نکنید شما نمی‌توانید توجه پزشکی محتاطانه و مناسب را با تفکر مثبت عوض کنید. به‌طور منظم به پزشک خود مراجعه کنید و داروهایی که تجویز می‌کند را مصرف کنید؛ اما توجه کنید که آیا نگرانی، اطمینان طلبی و مراجعه به دکتر دوم و سوم و اجتناب زندگی شما را خراب می‌کنند؟ اگر این‌طور است پس این نوع تفکر و رفتار دیگر احتیاط نیست بلکه وسواس است.

3. دست از رفتارهای امنیت طلبانه بردارید

رفتارهای خرافاتی زیادی وجود دار که فکر می‌کنید باعث امنیت شما می‌شوند. ممکن است برای احساس امنیت مدام پوست یا قسمت‌های دیگر بدن خودتان را وارسی کنید، اطمینان طلبی کنید، رفتار و تغذیه خود را محدود کنید. در نظر بگیرید که آیا این رفتارها خرافی و افراطی هستند و اگر جواب بله بود دست از انجام آن‌ها بردارید. تا وقتی‌که ای کارها را انجام می‌دهید اضطراب سلامتی شما باقی خواهد ماند.

4. عدم قطعیت را بپذیرید.

مثل همه نگران‌ها فکر می‌کنید که نگرانی و نشخوار فکری احساس عدم قطعیت را در شما از بین می‌برد اما هیچ قطعیتی در این دنیای بی قطعیت وجود ندارد. توجه داشته باشید که پذیرش عدم قطعیت بخشی از زندگی واقعی است. دست از جستجوی قطعیت برداشتن قدم بسیار مهمی در برگشت به زندگی سالم است.

5. زمانی برای نگرانی کنار بگذارید.

زمان خاصی در روز (مثلاً 30/4 بعدازظهر) را برای نگرانی اختصاص بدهید و بعد تا رسیدن این ساعت نگرانی خود را به تأخیر بیندازید. خواهید دید در ساعت 30/4 خیلی از این نگرانی‌ها معنایی ندارد.

6. خودتان را خسته کنید.

هیچ‌چیزی به‌اندازه کمی خستگی برای رهایی از دست اضطراب مفید نیست. فکر نگران‌کننده خود مثل من سرطان دارم را به مدت بیست دقیقه خیلی آرام تکرار کنید. متوجه خواهید شد که خسته می‌شوید و دفعه بعد که این فکر به سراغتان آمد یادتان می‌آید که چقدر خسته کننده بود.

7. مرگ را قبول کنید تا زندگی کنید.

هیچ کسی تا ابد زنده نیست. تلاش برای فرار از دست مرگ به معنای رها کردن زندگی است. به این فکر کنید که پذیرش مرگ بخشی از زندگی است که گریزی از آن نیست. احتمالا چنین فکری غمگین کننده است اما راه زندگی را باز می‌کند.
نگرانی درباره سلامتی بخش معمولی زندگی انسان است و برای بررسی منظم پزشکی و دیدار با پزشک برای حل مشکلات واقعی ضرورت دارد اما نگرانی مداوم درباره سلامتی زندگی شما را تمام و کمال از شما می دزد. این نکات را در نظر بگیرید و با استفاده از تکنیک‌هایی که برای شما مفید است به نگرانی‌ها اجازه ندهید که زندگی شما را کنترل کنند.

حقوق معنوی محفوظ و ذکر منبع با کتاب‌شناسی زیر بلامانع است:
لیهی، رابرت. (1393). آیا درباره سلامتی خود بیش‌ازحد مضطرب هستید؟ علی فیضی (مترجم). برگرفته در روز؟؟ سال؟؟ از سایت مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره زندگی HTTP://WWW.MRMZ.IR 
 

مطلب قبلی چطور از توانایی‌های خود استفاده کنیم؟ (بخش دوم)
مطلب بعدی چگونه در جلسات ACT رفتار کارآمد درمان‌جو را تقویت کنیم؟
چاپ
5644 به این مطلب امتیاز دهید:
4/0

لطفا برای ارسال نظر وارد سایت شوید یا ثبت نام نمایید

x
پیوستن به دریافت کنندگان پیامک های مرکز

  

قابل توجه علاقمندان دریافت اخبار کارگاه های تخصصی 

جهت دریافت اخبار و کارگاه های مرکز مشاوره زندگی به آدرس زیر مراجعه نمایید.

لینک سامانه پیامکی اخبار و کارگاه های مرکز مشاوره زندگی

 

 

 

قابل توجه علاقمندان دریافت اخبار کارگاه های ویژه عموم

جهت دریافت اخبار کلاس های مرکز مشاوره زندگی به آدرس زیر مراجعه نمایید.

لینک سامانه پیامکی اخبار کلاس های مرکز مشاوره زندگی