متخصصان آموزش دهنده به عموم

خانم عاطفه محمدصادق
0 18915

شقایق جلالی

کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی

RSS
متخصصان آموزش دهنده به عموم
چگونه از روانشناسی مثبت برای پرورش کودکان خود استفاده کنیم؟
Anonym
/ دسته بندی ها: مطالعه برای عموم

چگونه از روانشناسی مثبت برای پرورش کودکان خود استفاده کنیم؟



دکتر تالی شنفیلد
مترجم: علی فیضی

این مطلب به سفارش مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره زندگی ترجمه شده است.

وقتی پای پرورش بچه‌ها در میان باشد می‌توان از روش‌های مختلفی برای کمک به بچه‌ها استفاده کرد. روانشناسی مثبت یکی از آن‌ روش‌ها است. روانشناسی مثبت روی پرورش هیجان‌ها، خصوصیت‌ها و نهادهای مثبت تمرکز دارد. این سه ستون روانشناسی مثبت فایده زیادی برای پرورش شخصیت کودک شما دارد. روانشناسی مثبت به والدین یاد می‌دهد به‌منظور این کار باید که روی توانایی‌ها و جنبه‌های مثبت کودک خود تمرکز داشته باشند. ضروری است در یاد داشته باشیم که ظرفیت‌های هر کودک منحصربه‌فرد است و ظرفیت کودک شما برای عشق، شجاعت یا شفقت از دیگر کودکان متفاوت است.
والدین باید هر وقت که تقویت مثبت برای رشد مثبت کودک خود ضروری باشد از انجام این کار دریغ نکنند. کودکان هم می‌توانند تشخیص بدهند کدام رفتارهای مطلوب منجر به تشویق می‌شود. وقتی آن‌ها فکر می‌کنند که هیچ‌کس مراقب آن‌ها نیست بازخورد دادن دقیق به کودکان و تشویق معنی‌دار آن‌ها ضرورت دارد. این کار منجر به رشد توانایی‌ها و فضیلت‌های کودک می‌شود که اثر مثبتی روی افکار، هیجان‌ها و اقدامات آن‌ها دارد. کارگروهی مثالی از توانایی شخصیتی است که وقتی خواهر و برادرها اتاق خود را تمیز و مرتب می‌کنند باید مورد تشویق قرار بگیرد. وقتی کودک شما می‌گوید در مدرسه دچار دردسر شده یا وقتی‌که اسباب‌بازی‌ای را که بدون اجازه برادر یا خواهرش برداشته بود پس می‌دهد یک توانایی شخصیتی دیگر به نام صداقت را از خود نشان می‌دهد که باید مورد تحسین قرار بگیرد. تحسین و تشویق باید صادقانه، معنی‌دار و مرتبط با موضوع باشد. وقتی کودک این‌طور تشویق می‌شود صاحب عزت‌نفس سالمی می‌شود که مؤلفه اساسی هوش هیجانی است.
وقتی روش‌های روانشناسی مثبت به کار بسته می‌شود بهتر است که والدین و کودکان درباره نقاط قوت و ضعف شخصیت بحث و گفتگو بکنند. این گفتگوها باید که مرتبط با زمینه فعالیت باشد؛ مثلاً بهتر است بعد از خواندن یک کتاب یا نگاه به یک بازی فوتبال یا مجموعه یا فیلم سریال این بحث‌ها را انجام بدهیم. اگر یک کودک با والدین خود در حال نگاه به فیلم است پدر یا مادر می‌تواند بپرسد: آیا فکر می‌کنی .... وقتی آن کار را انجام داد کار درستی کرد؟ اگر تو در آن موقعیت بودی .... را انجام می‌دادی یا .... را؟ این سؤال‌ها نقاط قوت و ضعف شخصیت کودک را نشان می‌دهد؛ همین‌طور به کودک کمک می‌کند تا درباره شخصیت خودش فکر بکند.
اگر والدین می‌خواهند کودکشان صاحب شخصیت خوبی بشود باید که الگوی مناسبی برای او باشند. کودک آنچه را که از والدین می‎‌بیند، می‌شنود و یاد می‌گیرد شبیه‌سازی می‌کند. شما به‌عنوان یک والد باید که الگویی برای توانایی‌های شخصیتی باشید که شامل کنجکاوی، شفقت، صداقت، کار گروهی، مهربانی، تاب‌آوری و صبوری باشید.
برای انجام درست روش‌های فرزندپروی در روانشناسی مثبت والدین باید تلاش کنند که خوش‌بین باشند. وقتی کودک در یک محیط منفی رشد می‌کند، به‌احتمال‌قوی صاحب نگرش‌ها، هیجان‌ها و خصوصیت‌های منفی خواهد شد. مثلاً اگر کودک درحالی‌که همیشه سرزنش می‌شود رشد کند، به‌احتمال‌قوی در بزرگ‌سالی او هم دیگران را سرزنش خواهد کرد. نگرش‌ها، هیجان‌ها و خصوصیت‌های منفی توانایی فرد برای رسیدن به شادمانی اصیل و پایدار و یک زندگی رضایت‌بخش را محدود می‌کنند. والدین بهتر است که حتی در اوقات سخت و ناراحت‌کننده نگرش مثبتی از خود نشان بدهند و با خوش‌بینی صحبت کنند.
گوش دادن فعالانه به کودک اهمیت زیادی دارد. او را تشویق کنید تا درباره اوقاتی که گذرانده و همین‌طور افکار و احساساتش در این اوقات صحبت کند. مخصوصاً گوش دادن واقعی به آنچه کودک به‌صورت کلامی و غیرکلامی بیان می‌کند اهمیت دارد. بعضی وقت‌ها تمام چیزی که یک کودک احتیاج دارد یک گوش شنوا است. البته گفتگو درباره تجربه‌های کودک به او کمک می‌کند تا درباره آن‌ها فکر کند و از آن تجربه‌ها درباره رفتاری که انجام داده و همین‌طور انجام رفتارهای جدید برای حل مسئله نتیجه‌های تازه‌ای بگیرد.
والدینی که می‎‌خواهند به رشد شخصیت کودک خود کمک بکنند بهتر است در یاد داشته باشند که ممکن است توانایی‌های شخصیتی خودشان با توانایی‌های کودکشان متفاوت باشد. از توانایی‌های شخصیتی و خصوصیت‌ها و هیجان‌های مثبت او قدردانی کنید تا او خوب رشد بکند. بنیاد روانشناسی مثبت این باور است که هدف افراد رسیدن به زندگی شاد، معنی‌دار و کامل است و این باور آن را تبدیل به ابزاری عالی برای رشد کودک می‌کند.

حقوق معنوی محفوظ و ذکر منبع با کتاب‌شناسی زیر بلامانع است:
شنفیلد، تالی. (1393). چگونه از روانشناسی مثبت برای پرورش کودکان خود استفاده کنیم؟ علی فیضی (مترجم). برگرفته در روز؟؟ سال ؟؟ از سایت مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره زندگی HTTP://WWW.MRMZ.IR
مطلب قبلی تصمیم‌گیری مؤثر
مطلب بعدی نقش انعطاف‌پذیری روان‌شناختی در افزایش بهره‌وری
چاپ
5553 به این مطلب امتیاز دهید:
3/0

لطفا برای ارسال نظر وارد سایت شوید یا ثبت نام نمایید

x
پیوستن به دریافت کنندگان پیامک های مرکز

  

قابل توجه علاقمندان دریافت اخبار کارگاه های تخصصی 

جهت دریافت اخبار و کارگاه های مرکز مشاوره زندگی به آدرس زیر مراجعه نمایید.

لینک سامانه پیامکی اخبار و کارگاه های مرکز مشاوره زندگی

 

 

 

قابل توجه علاقمندان دریافت اخبار کارگاه های ویژه عموم

جهت دریافت اخبار کلاس های مرکز مشاوره زندگی به آدرس زیر مراجعه نمایید.

لینک سامانه پیامکی اخبار کلاس های مرکز مشاوره زندگی