ویژه مطالعه برای متخصصان

مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره زندگی، قصد دارد مطالبی را با عنوان ویژه مطالعه متخصصان روانشناسی و مشاوره فراهم و انتشار نماید. از همکاران متخصص مرکز و دیگر اعضای حرفه انتظار می رود نسبت به تهیه و ارسال مطالب اقدام نمایند تا با نام خودشان در سایت منتشر شود.

 
م
وج سوم درمان های شناختی - رفتاری چیست؟

درمان­های مبتنی بر ذهن­آگاهی و پذیرش (treatments mindfulness- and acceptance-based ) به عنوان درمان­های موج سوم شناختی رفتاری شناخته می­شود. مداخلات مبتنی بر ذهن­آگاهی و پذیرش که دارای پشتوانه­ی تجربی هست شامل است بر: درمان پذیرش و تعهد (Acceptance and Commitment Therapy ) یا ACT ، رفتار درمانی دیالکتیکی (Dialectical Behavior Therapy ) یا DBT ، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن­آگاهی (Mindfulness-Based Cognitive Therapy ) یا MBCT ، کاهش استرس مبتنی بر ذهن­آگاهی (Mindfulness-Based Stress Reduction ) یا MBSR .

موج اول با درمان­ های مبتنی بر مطالعات آزمایشگاهی رفتار و یادگیری ایجاد شد و نیروی برانگیزاننده­ی آن نارضایتی از رویکردهای روان­تحلیلی به روان­درمانی در دهه­ی 1950 بود. روش­های موج اول شامل شرطی عاملی، مهارت­آموزی، و روش­های مبتنی بر مواجهه بودند که به طور وسیعی مورد استفاده قرار می­گرفتند. موج دوم از این نیاز برآمد که لازم بود به طور مستقیم با شناخت­ها کار شود. در این موج بر نقش فرایندهای شناختی در پدیدآیی، بقاء و درمان اختلالات روانشناختی تاکید می­شود. از رویکردهای برجسته­­ی موج دوم می­توان به شناخت درمانی بک و درمان عقلانی- عاطفی الیس اشاره کرد. هر دو رویکرد بر شناسایی و اصلاح شناخت­های تحریف شده و غیرعقلانی تاکید داشتند. رویکردهای موج اول و دوم با هم یکپارچه شده و مجموعه وسیعی از درمان­ها تحت عنوان درمان­های شناختی رفتاری (CBT ) ایجاد کردند.

اخبار و رویدادهای جدید
0 10725

پیام تسلیت

 

مرکز مشاوره ی زندگی با نهایت تاسف و تاثر درگذشت برادر گرامی جناب آقای دکتر مرتضی کشمیری را خدمت ایشان و خانواده‌ی محترمشان تسلیت عرض نموده و صبر جزیل  ‎برای ایشان آرزومند است.

0 21520

کارگاه های عموم

فرزند پرورری - مقابله با اهمالکاری - مدیریت خشم - ارتباط موثر بین فردی - تربیت جنسی - آموزش جراتمندی - مهارت های ارتباط موثر زناشویی

RSS
سه شیوه برای تجربی‌تر کردن گفتگوی بالینی
سه شیوه برای تجربی‌تر کردن گفتگوی بالینی
Anonym
/ دسته بندی ها: موج سوم رفتار درمانی

سه شیوه برای تجربی‌تر کردن گفتگوی بالینی

متیو ویلیت

مترجم: علی فیضی

این متن به سفارش مرکز خدمات روان‌شناسی و مشاوره زندگی ترجمه‌شده است.

درمان‌های تجربی بیشتر از توصیه به استفاده از قواعد و آموزش روان‌شناختی روی استفاده از تکنیک‌هایی تأکیددارند که به درمانجویان کمک می‌کند تا تجربه خود را مشاهده کنند. به‌عبارت‌دیگر درمانگران‌ تجربه‌گرا به‌جای اینکه به درمانجویان بگویند چه‌کاری بکنند (حتی اگر توصیه خوبی به نظرشان برسد) ترجیح می‌دهند که مهارت‌های سلسله‌مراتبی مشاهده و استنتاج نتایج مفید را در درمانجویان شکل بدهند. درمانجویان به این شیوه در مواجهه با مشکلات روان‌شناختی مستقل‌تر و منعطف‌تر عمل می‌کنند. البته قاعده و دستور ندادن به درمانجویان به معنی حرف نزدن نیست. در این مقاله سه شیوه‌ای را که گفتگوی بالینی شما را تجربی‌تر می‌کند بیان می‌کنیم.

  1. با پرسیدن درمانجو را به مشاهده‌گری دعوت کنید

ساده‌ترین راه برای بهبود سبک تجربی خودتان این است که بیشتر سؤال بپرسید و کمتر حرف بزنید. روی تک سؤالی تمرکز کنید که درمانجویان را به سمت همایندی‌های مرتبط (توالی پیشایند-اقدام-پسایند) سوق می‌دهد. از چهارچوب‌دهی شرطی (نظیر اگر-آنگاه) برای جلب کردن توجه درمانجو به رابطه‌های علت و معلولی و چهارچوب‌دهی زمانی (نظیر کی و چه زمانی) برای توجه کردن به همبستگی‌ها استفاده کنید. مثلاً می‌توانید بپرسید ”نتیجه کنار کشیدن و منزوی شدن چه شد؟“ یا ”وقتی مضطرب می‌شوید چه‌کار می‌کنید؟“ ”و بعد چه اتفاقی افتاد؟“ با پرسیدن سؤالات بیشتر که منجر به توصیف تجاربی (نظیر یک حس بدنی، یک احساس) می‌شود که نیازمند توجه ویژه‌ای هستند روی آن تجربه‌ها بیشتر وقت صرف کنید (مثلاً این تجربه شبیه چیست؟).

 

 

  1. بنیاد گفتگو را در زمان حال بسازید

مشاهده‌ کردن چیزهایی که در لحظه حال اتفاق می‌افتد معمولاً راحت‌تر به یادآوردن یا تصور کردن آن‌ها است. بااین‌حال بسیاری رویدادهای مرتبط با مشکلات درمانجو در خارج از اتاق درمان اتفاق می‌افتند و ما اغلب نیازمند کاوش در آن‌ها از طریق گفتگو به‌جای مشاهده مستقیم هستیم. به‌منظور این‌که این کاوش را تا حد امکان تجربی کنیم می‌توانید گفتگوی خود و درمانجو را طوری پیش ببرید که انگار در زمان حال اتفاق می‌افتد. مثلاً می‌توانید بگوید: بیایید به آن لحظه‌ای برگردیم که شما آن احساسات شدید را داشتید؛ انگار که همین‌الان آن احساسات را دارید. چه کسی آنجا با شما است؟ چه چیزی می‌بینید؟ چه افکاری دارید؟ چه‌کاری انجام می‌دهید؟

  1. از قواعد تجربی استفاده کنید

اگر قواعد را طوری بیاموزیم که منجر به ایجاد مهارت‌های سلسله‌مراتبی مشاهده همایندی‌ها و استنتاج نتایج مفید بشود استفاده از آن‌ها عملاً به رشد و پرورش مهارت‌های تجربی می‌انجامد. مثلاً شما می‌توانید یک تمرین تجربی را این‌طور معرفی کنید ”بیایید تمرینی انجام بدهیم که شما کمک می‌کند مشاهده کنید که چه چیزی برای شما مؤثر است“ یا ”هدف این تمرین کمک کردن به شما برای این است که تجربه‌های خود را با مهارت بیشتری مشاهده کرده و متوجه بشوید که کدام اقدامات برای شما بیشترین فایده را دارند“. حتی اگر از آموزش روان‌شناختی استفاده می‌کنید درمانجویان را ترغیب کنید تا آنچه از این آموزش آموخته‌اند را با آنچه در تجربه خود مشاهده می‌کنند مقایسه کنند (مثلاً ”آیا تا به الآن چیزی مشابه با آنچه کتاب به شما می‌گوید مشاهده کرده‌اید؟ می‌توانید در این مورد برایم بیشتر حرف بزنید؟“). نسبت به مشاهدات درمانجو که با تجربه شما در تضاد است دیدگاهی باز داشته باشید و روی فرایند پیدا کردن مشترک راه‌حل مؤثر برای هر موقعیت خاص تمرکز کنید.

 

حقوق معنوی محفوظ و ذکر منبع با کتاب‌شناسی زیر بلامانع است:

ویلیت، متیو. (1395). سه شیوه برای تجربی‌تر کردن گفتگوی بالینی. علی فیضی (مترجم). برگرفته در روز؟؟ سال؟؟ از سایت مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره زندگی http://mrmz.ir/

 

چاپ
4064 به این مطلب امتیاز دهید:
هیچ امتیازی موجود نیست

دیدگاه خود را درج فرمایید

افزودن دیدگاه

x
پیوستن به دریافت کنندگان پیامک های مرکز

  

قابل توجه علاقمندان دریافت اخبار کارگاه های تخصصی 

جهت دریافت اخبار و کارگاه های مرکز مشاوره زندگی به آدرس زیر مراجعه نمایید.

لینک سامانه پیامکی اخبار و کارگاه های مرکز مشاوره زندگی

 

 

 

قابل توجه علاقمندان دریافت اخبار کارگاه های ویژه عموم

جهت دریافت اخبار کلاس های مرکز مشاوره زندگی به آدرس زیر مراجعه نمایید.

لینک سامانه پیامکی اخبار کلاس های مرکز مشاوره زندگی