ویژه مطالعه برای متخصصان

مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره زندگی، قصد دارد مطالبی را با عنوان ویژه مطالعه متخصصان روانشناسی و مشاوره فراهم و انتشار نماید. از همکاران متخصص مرکز و دیگر اعضای حرفه انتظار می رود نسبت به تهیه و ارسال مطالب اقدام نمایند تا با نام خودشان در سایت منتشر شود.

 
م
وج سوم درمان های شناختی - رفتاری چیست؟

درمان­های مبتنی بر ذهن­آگاهی و پذیرش (treatments mindfulness- and acceptance-based ) به عنوان درمان­های موج سوم شناختی رفتاری شناخته می­شود. مداخلات مبتنی بر ذهن­آگاهی و پذیرش که دارای پشتوانه­ی تجربی هست شامل است بر: درمان پذیرش و تعهد (Acceptance and Commitment Therapy ) یا ACT ، رفتار درمانی دیالکتیکی (Dialectical Behavior Therapy ) یا DBT ، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن­آگاهی (Mindfulness-Based Cognitive Therapy ) یا MBCT ، کاهش استرس مبتنی بر ذهن­آگاهی (Mindfulness-Based Stress Reduction ) یا MBSR .

موج اول با درمان­ های مبتنی بر مطالعات آزمایشگاهی رفتار و یادگیری ایجاد شد و نیروی برانگیزاننده­ی آن نارضایتی از رویکردهای روان­تحلیلی به روان­درمانی در دهه­ی 1950 بود. روش­های موج اول شامل شرطی عاملی، مهارت­آموزی، و روش­های مبتنی بر مواجهه بودند که به طور وسیعی مورد استفاده قرار می­گرفتند. موج دوم از این نیاز برآمد که لازم بود به طور مستقیم با شناخت­ها کار شود. در این موج بر نقش فرایندهای شناختی در پدیدآیی، بقاء و درمان اختلالات روانشناختی تاکید می­شود. از رویکردهای برجسته­­ی موج دوم می­توان به شناخت درمانی بک و درمان عقلانی- عاطفی الیس اشاره کرد. هر دو رویکرد بر شناسایی و اصلاح شناخت­های تحریف شده و غیرعقلانی تاکید داشتند. رویکردهای موج اول و دوم با هم یکپارچه شده و مجموعه وسیعی از درمان­ها تحت عنوان درمان­های شناختی رفتاری (CBT ) ایجاد کردند.

اخبار و رویدادهای جدید
0 10714

پیام تسلیت

 

مرکز مشاوره ی زندگی با نهایت تاسف و تاثر درگذشت برادر گرامی جناب آقای دکتر مرتضی کشمیری را خدمت ایشان و خانواده‌ی محترمشان تسلیت عرض نموده و صبر جزیل  ‎برای ایشان آرزومند است.

0 21518

کارگاه های عموم

فرزند پرورری - مقابله با اهمالکاری - مدیریت خشم - ارتباط موثر بین فردی - تربیت جنسی - آموزش جراتمندی - مهارت های ارتباط موثر زناشویی

RSS
ارتباط شفقت با زندگی ارزشمند
ارتباط شفقت با زندگی ارزشمند
Anonym
/ دسته بندی ها: موج سوم رفتار درمانی

ارتباط شفقت با زندگی ارزشمند

دنیس تیرچ

مترجم: علی فیضی

این متن به سفارش مرکز خدمات روان‌شناسی و مشاوره زندگی ترجمه شده است.

در درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد زیستن یک زندگی ارزشمند، هدفمند و با نشاط در جهت ارزش‌های آزادانه انتخاب شده زندگی اصل اساسی و هدایت‌کننده درون الگوی انعطاف‌پذیری روان‌شناختی است. به یک معنا همه فرایندهای دیگر گرد هم می‌آیند تا انجام اقدامات به طور شخصی معنادار را افزایش بدهند. ارزش‌ها آنچنان که در ACT مورد بحث قرار گرفته است اهدافی برای رسیدن یا قواعدی برای زیستن نیستند: آن‌ها رفتارهای ذاتا پاداش‌دهنده هستند. بخش بزرگی از کار مربوط به ارزش‌ها در ACT شامل روشن‌سازی و انجام رفتارهایی است که آن را می‌توان شکل مجسم رویایی دانست که فرد برای اقدام کردن در جهان دارد. البته این که یک رفتار تا چه‌ درجه‌ای به طور درونی تقویت‌کننده باشد احتمالا وابسته به پیشینه ژنتیکی فردی دارد که آن رفتار را انجام می‌دهد.

متون مربوط به ACT تاکید می‌کنند که ارزش‌ها آزادانه انتخاب می‌شوند اما با این‌حال شفقت همچنان که قبلا به آن اشاره شده است احتمالا تنها ارزشی است که به طور طبیعی در الگوی انعطاف‌پذیری روان‌شناختی قرار داد. ماهیت ذاتا انطباقی و تکاملی غریزه مراقبت‌گری و همکاری انگیزش مراقبت از بهزیستی را به طور ذاتی تقویت‌کننده کرده است و برای بسیاری از مردن ارزش بسیار زیادی دارد.

در درمان متمرکز بر شفقت (CFT) شفقت با انگیزش مبرم برای مراقبت از بهزیستی خود و دیگران شروع می‌شود. این نکته به اهمیت مراقبت‌گری انسانی در بقای گونه ما اشاره دارد. CFT بر اهمیت انگیزش‌های تکاملی تاکید می‌کند: ارزش‌هایی که از ضرورت‌های تکاملی عمیق ما نشات گرفته و در ساختارها و کارکردهای مغز ما متجسم شده‌اند. انگیزش مراقب از بهزیستی با برخی از قدیمی‌ترین رفتارهای نشان داده شده از سوی موجودات پیچیده کره زمین رابطه دارد.

با این حال ممکن است تاریخچه یادگیری فرد مانع و مزاحم تماس ما با این انگیزش و عمل بر اساس آن شود. وقتی افراد با ترومایی در فرایند تجربه حمایت و ملایمت مواجه بشوند به احتمال قوی انگیزش مشفقانه آن‌ها برای بروز مشکلاتی خواهد داشت.

چندین تکنیک تالیف و روشن‌سازی ارزش‌ها از ACT مشتق شده و این الگوی روان‌شناختی برای افزایش آگاهی از انگیزش مشفقانه و برساختن آن موثر است. این تکنیک‌ها شامل تمرینات تجربی تصویرسازی‌ است که در آن درمانجو خودش را در روزی در آینده تصور می‌کند که به طور کامل‌تری بر اساس ارزش‌هایش زندگی می‌کند. در یک تکنیک محبوب دیگر درمانجو تصور می‌کند که بعد از زیستن یک زندگی کامل و غنی فوت شده است و می‌تواند در مراسم بزرگداشت یاد خود آنچه دیگران در مدح و رثای او می‌گویند را بشنود.  این تکنیک و تکنیک‌های مشابه دیگر می‌تواند درمانجویان را با رویایی که برای ارزشمند زیستن دارند در تماسی هیجانی قرار بدهد. وقتی چنین تمریناتی شامل تمرکز مشفقانه باشند آنگاه امکان برساختن انگیزشی برای مراقبت از بهزیستی و عشق ورزیدن و دریافت عشق را فراهم می‌کنند. به علاوه حتی وقتی چنین تکنیک‌هایی بدون تاکید آشکار بر شفقت انجام می‌شوند بسیاری از افراد به احتمال قوی به این نکته توجه می‌کنند که روابط عاشقانه برای ایشان چه تصویری دارد و انگیزه پیدا می‌کنند که رفتارهای خود را با آن تصویر مطابقت بدهند.

حقوق معنوی محفوظ و ذکر منبع با کتاب‌شناسی زیر بلامانع است:

تیرچ، دنیس. (1395). ارتباط شفقت با زندگی ارزشمند.  علی فیضی (مترجم). برگرفته در روز؟؟ سال؟؟ از سایت مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره زندگی http://mrmz.ir/

چاپ
5395 به این مطلب امتیاز دهید:
هیچ امتیازی موجود نیست

دیدگاه خود را درج فرمایید

افزودن دیدگاه

x
پیوستن به دریافت کنندگان پیامک های مرکز

  

قابل توجه علاقمندان دریافت اخبار کارگاه های تخصصی 

جهت دریافت اخبار و کارگاه های مرکز مشاوره زندگی به آدرس زیر مراجعه نمایید.

لینک سامانه پیامکی اخبار و کارگاه های مرکز مشاوره زندگی

 

 

 

قابل توجه علاقمندان دریافت اخبار کارگاه های ویژه عموم

جهت دریافت اخبار کلاس های مرکز مشاوره زندگی به آدرس زیر مراجعه نمایید.

لینک سامانه پیامکی اخبار کلاس های مرکز مشاوره زندگی