ویژه مطالعه برای متخصصان

مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره زندگی، قصد دارد مطالبی را با عنوان ویژه مطالعه متخصصان روانشناسی و مشاوره فراهم و انتشار نماید. از همکاران متخصص مرکز و دیگر اعضای حرفه انتظار می رود نسبت به تهیه و ارسال مطالب اقدام نمایند تا با نام خودشان در سایت منتشر شود.

 
م
وج سوم درمان های شناختی - رفتاری چیست؟

درمان­های مبتنی بر ذهن­آگاهی و پذیرش (treatments mindfulness- and acceptance-based ) به عنوان درمان­های موج سوم شناختی رفتاری شناخته می­شود. مداخلات مبتنی بر ذهن­آگاهی و پذیرش که دارای پشتوانه­ی تجربی هست شامل است بر: درمان پذیرش و تعهد (Acceptance and Commitment Therapy ) یا ACT ، رفتار درمانی دیالکتیکی (Dialectical Behavior Therapy ) یا DBT ، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن­آگاهی (Mindfulness-Based Cognitive Therapy ) یا MBCT ، کاهش استرس مبتنی بر ذهن­آگاهی (Mindfulness-Based Stress Reduction ) یا MBSR .

موج اول با درمان­ های مبتنی بر مطالعات آزمایشگاهی رفتار و یادگیری ایجاد شد و نیروی برانگیزاننده­ی آن نارضایتی از رویکردهای روان­تحلیلی به روان­درمانی در دهه­ی 1950 بود. روش­های موج اول شامل شرطی عاملی، مهارت­آموزی، و روش­های مبتنی بر مواجهه بودند که به طور وسیعی مورد استفاده قرار می­گرفتند. موج دوم از این نیاز برآمد که لازم بود به طور مستقیم با شناخت­ها کار شود. در این موج بر نقش فرایندهای شناختی در پدیدآیی، بقاء و درمان اختلالات روانشناختی تاکید می­شود. از رویکردهای برجسته­­ی موج دوم می­توان به شناخت درمانی بک و درمان عقلانی- عاطفی الیس اشاره کرد. هر دو رویکرد بر شناسایی و اصلاح شناخت­های تحریف شده و غیرعقلانی تاکید داشتند. رویکردهای موج اول و دوم با هم یکپارچه شده و مجموعه وسیعی از درمان­ها تحت عنوان درمان­های شناختی رفتاری (CBT ) ایجاد کردند.

اخبار و رویدادهای جدید
0 10782

پیام تسلیت

 

مرکز مشاوره ی زندگی با نهایت تاسف و تاثر درگذشت برادر گرامی جناب آقای دکتر مرتضی کشمیری را خدمت ایشان و خانواده‌ی محترمشان تسلیت عرض نموده و صبر جزیل  ‎برای ایشان آرزومند است.

0 21558

کارگاه های عموم

فرزند پرورری - مقابله با اهمالکاری - مدیریت خشم - ارتباط موثر بین فردی - تربیت جنسی - آموزش جراتمندی - مهارت های ارتباط موثر زناشویی

RSS
چه می‌شود اگر...؟ استفاده از قدرت تصویرسازی برای کمک به درمانجویان
چه می‌شود اگر...؟ استفاده از قدرت تصویرسازی برای کمک به درمانجویان
Anonym
/ دسته بندی ها: موج سوم رفتار درمانی

چه می‌شود اگر...؟ استفاده از قدرت تصویرسازی برای کمک به درمانجویان

متیو ویلیت

مترجم: علی فیضی

این متن به سفارش مرکز خدمات روان‌شناسی و مشاوره زندگی ترجمه‌شده است.

افرادی که دنبال کمک گرفتن از مشاور، روان‌درمانگر یا مربی زندگی هستند اغلب گزارش می‌دهند که گیر افتاده‌اند. آن‌ها بعضی‌اوقات احساسات و افکار خود را نمی‌فهمند و اغلب مواقع نمی‌دانند چه‌کاری انجام بدهند که خوشحال‌تر بشوند؛ یا می‌دانند چه‌کاری باید انجام بدهند اما احساس ناتوانی می‌کنند. در همه این موارد آنچه ایشان می‌خواهند این است که راهی جدید به‌سوی یک زندگی لذت‌بخش و معنادار پیدا کنند. به این دلیل و فارغ از همه مشکلات خاصی که درمانجویان با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند بخش قابل‌توجهی از کار درمانی می‌بایست روی گشودن درهایی به سمت آگاهی و انعطاف‌پذیری بیشتر و ارتباط با اهداف معنادار تمرکز کند.

یکی از قوی‌ترین شیوه‌های کمک به درمانجویان برای خلاصی از مشکلات از طریق گفتگوی معمولی (بین درمانگر و درمانجو) استفاده از سؤالات ”چه می‌شود اگر“ یا آنچه است که ما در نظریه چهارچوب رابطه‌ای به آن ”چهارچوب‌دهی شرطی“ می‌گوییم. این نوع از سؤالات درمانجو را دعوت می‌کند که در واقعیت‌های تصوری کاوش کند و به این شیوه تجربه‌های بصیرت‌بخش را به دست آورده و به پاسخ‌های جدیدی به مشکلات واقعی کنونی دست پیدا کند. در این مقاله سه مثال از سؤالات شرطی بیان می‌شود که می‌توانید از آن‌ها برای انداختن نوری تازه به تاریکی مشکلات درمانجوی خود استفاده کرده و امکان دسترسی او به اقدامات مؤثر را بیشتر کنید.

  1. رؤیاپردازی

شاید مؤثرترین و خوشایندترین شیوه استفاده از سؤالات ”چه می‌شود اگر“ این است که از درمانجویان بخواهیم تا دنیایی مجازی را که همه‌چیز در آن امکان‌پذیر است را تصور کنند. در این دنیا رؤیا و امید امکان‌پذیر می‌شود و این نگرش جدید می‌تواند به زندگی واقعی درمانجو منتقل شود. مثلاً ”اگر شما عصایی جادویی داشتید که همه‌چیز را برای شما امکان‌پذیر می‌کرد آنگاه زندگی شما چه تغییری به خود می‌دید؟“ یک مثال رایج از سؤالات شرطی است که به درمانجویان کمک می‌کند تا اهداف خود را شناسایی کنند. شما همچنین می‌توانید بپرسید ”اگر صد میلیون تومان برنده می‌شدید با آن چه‌کار می‌کردید“ تا با این سؤال در مورد ارزش‌های درمانجو و اقدامات ارزشمند او کاوش کنید.

  1. ردگیری

چهارچوب‌دهی شرطی هسته و قلب توانایی ما برای تحلیل علت‌ها و پیامدهای اقدامات ما (ردگیری) است. وقتی درمانجویان درباره انتخاب‌هایی که باید بکنند دچار تعارض هستند از آن‌ها بخواهید تا در مورد پیامدهای اقدامات جایگزین کاوش کنند. این کار به آن‌ها کمک می‌کند تا ادراک روشن‌تری ازآنچه می‌خواهند به دست بیاورند. مثلاً می‌توانید بپرسید ” اگر ... را انجام بدهید چه می‌شود؟‌“ چون پیامدهای مهم ممکن است از نظر پنهان بمانند اغلب لازم است که از طریق چند سؤال چندگانه اگر-آنگاه در مورد پیامدها کاوش بشود (مثلاً ”اگر ... را انجام بدهید نتیجه بلندمدت آنچه خواهد شد؟” ”و این کار چه پیامدهای درزمینهٔ روابط/زندگی کاری/احساسات شما خواهد داشت؟“)

  1. بازیگری متد (Method Acting)

راسل کولتس در کتاب خود با نام درمان متمرکز بر شفقت به زبان ساده (CFT Made Simple) تکنیکی را ارائه می‌کند که از روش بازیگری متد الهام گرفته است. در این تکنیک از درمانجویان خواسته می‌شود تصور کنند که اگر با خودشان مشفق و مهربان بودند چه رفتارهایی انجام می‌دادند. این نوع از منظرگزینی برای درمانجویانی که به‌سختی می‌توانند تصور کنند می‌توانند به مشکلات کنونی به شیوه دیگری پاسخ بدهند بسیار مفید است. مثلاً می‌توانید بپرسید ”اگر خود ایدئالتان بودید بعد چه‌کاری انجام می‌دادید؟“ یا ”اگر فردی بودید که الگو و الهام‌بخش شما است در مورد این مسئله چه‌کاری انجام می‌دادید؟“

حقوق معنوی محفوظ و ذکر منبع با کتاب‌شناسی زیر بلامانع است:

ویلیت، متیو. (1395). چه می‌شود اگر...؟ استفاده از قدرت تصویرسازی برای کمک به درمانجویان. علی فیضی (مترجم). برگرفته در روز؟؟ سال؟؟ از سایت مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره زندگی http://mrmz.ir/

 

 

 

چاپ
3584 به این مطلب امتیاز دهید:
هیچ امتیازی موجود نیست

دیدگاه خود را درج فرمایید

افزودن دیدگاه

x
پیوستن به دریافت کنندگان پیامک های مرکز

  

قابل توجه علاقمندان دریافت اخبار کارگاه های تخصصی 

جهت دریافت اخبار و کارگاه های مرکز مشاوره زندگی به آدرس زیر مراجعه نمایید.

لینک سامانه پیامکی اخبار و کارگاه های مرکز مشاوره زندگی

 

 

 

قابل توجه علاقمندان دریافت اخبار کارگاه های ویژه عموم

جهت دریافت اخبار کلاس های مرکز مشاوره زندگی به آدرس زیر مراجعه نمایید.

لینک سامانه پیامکی اخبار کلاس های مرکز مشاوره زندگی