ویژه مطالعه برای متخصصان

مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره زندگی، قصد دارد مطالبی را با عنوان ویژه مطالعه متخصصان روانشناسی و مشاوره فراهم و انتشار نماید. از همکاران متخصص مرکز و دیگر اعضای حرفه انتظار می رود نسبت به تهیه و ارسال مطالب اقدام نمایند تا با نام خودشان در سایت منتشر شود.

 
م
وج سوم درمان های شناختی - رفتاری چیست؟

درمان­های مبتنی بر ذهن­آگاهی و پذیرش (treatments mindfulness- and acceptance-based ) به عنوان درمان­های موج سوم شناختی رفتاری شناخته می­شود. مداخلات مبتنی بر ذهن­آگاهی و پذیرش که دارای پشتوانه­ی تجربی هست شامل است بر: درمان پذیرش و تعهد (Acceptance and Commitment Therapy ) یا ACT ، رفتار درمانی دیالکتیکی (Dialectical Behavior Therapy ) یا DBT ، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن­آگاهی (Mindfulness-Based Cognitive Therapy ) یا MBCT ، کاهش استرس مبتنی بر ذهن­آگاهی (Mindfulness-Based Stress Reduction ) یا MBSR .

موج اول با درمان­ های مبتنی بر مطالعات آزمایشگاهی رفتار و یادگیری ایجاد شد و نیروی برانگیزاننده­ی آن نارضایتی از رویکردهای روان­تحلیلی به روان­درمانی در دهه­ی 1950 بود. روش­های موج اول شامل شرطی عاملی، مهارت­آموزی، و روش­های مبتنی بر مواجهه بودند که به طور وسیعی مورد استفاده قرار می­گرفتند. موج دوم از این نیاز برآمد که لازم بود به طور مستقیم با شناخت­ها کار شود. در این موج بر نقش فرایندهای شناختی در پدیدآیی، بقاء و درمان اختلالات روانشناختی تاکید می­شود. از رویکردهای برجسته­­ی موج دوم می­توان به شناخت درمانی بک و درمان عقلانی- عاطفی الیس اشاره کرد. هر دو رویکرد بر شناسایی و اصلاح شناخت­های تحریف شده و غیرعقلانی تاکید داشتند. رویکردهای موج اول و دوم با هم یکپارچه شده و مجموعه وسیعی از درمان­ها تحت عنوان درمان­های شناختی رفتاری (CBT ) ایجاد کردند.

اخبار و رویدادهای جدید
0 10414

پیام تسلیت

 

مرکز مشاوره ی زندگی با نهایت تاسف و تاثر درگذشت برادر گرامی جناب آقای دکتر مرتضی کشمیری را خدمت ایشان و خانواده‌ی محترمشان تسلیت عرض نموده و صبر جزیل  ‎برای ایشان آرزومند است.

0 21328

کارگاه های عموم

فرزند پرورری - مقابله با اهمالکاری - مدیریت خشم - ارتباط موثر بین فردی - تربیت جنسی - آموزش جراتمندی - مهارت های ارتباط موثر زناشویی

RSS
روانشناسی سلامت چیست؟
روانشناسی سلامت چیست؟
Anonym
/ دسته بندی ها: روانشناسی سلامت

روانشناسی سلامت چیست؟

روانشناسی سلامت چیست؟

کندرا چری
مترجم: علی فیضی

این متن به سفارش مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره زندگی ترجمه‌شده است.

سلامت و بیماری تحت تأثیر عوامل زیادی است. باوجوداینکه بیماری‌های ارثی و واگیردار مشترک هستند اما عوامل رفتاری و روان‌شناختی زیادی وجود دارد که بر بهزیستی جسمی و بسیاری از شرایط پزشکی اثر می‌گذارد. روانشناسی سلامت حوزه‌ای تخصصی است که در آن به این موضوع پرداخته می‌شود که عوامل زیستی، روان‌شناختی، رفتاری و اجتماعی چگونه روی سلامت و بیماری تأثیر می‌گذارد. دیگر واژه‌ها همچون روانشناسی پزشکی و طب رفتاری برخی اوقات به‌عنوان مترادف روانشناسی سلامت به کار می‌رود.

نقطه تمرکز روانشناسی سلامت بر افزایش سلامتی و همین‌طور پیشگیری از بیماری و درمان آن است. روانشناسان سلامت همین‌طور می‌خواهند بدانند که افراد چگونه به بیماری خود واکنش نشان می‌دهند، با آن مقابله می‌کنند و از آن بهبود می‌یابند. برخی روانشناسان سلامت روی بهبود سیستم مراقبت از سلامت و رویکرد دولت به سیاست مراقبت از سلامت کار می‌کنند.

بخش سی و هشتم انجمن روان‌شناختی آمریکا (APA) به روانشناسی سلامت اختصاص‌یافته است. بنا بر آنچه در مرامنامه این بخش نوشته‌شده است تمرکز آن‌ها روی فهم بهتر بیماری و سلامت، مطالعه درباره متغیرهای روان‌شناختی مؤثر بر سلامت و همکاری برای بهره‌وری بیشتر سامانه‌های مراقبت از سلامت و سیاست‌‌های بهداشتی است. 

ویژگی منحصر به فرد روانشناسی سلامت چیست؟ این رشته چطور به فهم بهتر ما از سلامت و بیماری کمک می کند؟ بخش سی و هشتم انجمن روان‌شناختی آمریکا  می‌گوید روانشناسی بنا به تأکید آن بر رفتار و تغییر رفتاری، نقشی عمده در امکان یافتن این تغییر دارد. به‌عنوان‌مثال روانشناسان سلامت اخیراً پژوهش‌های کاربردی درباره رشد و توسعه دادن رفتارهای سالم و همین‌طور پیشگیری از رفتارهای ناسالم و کاهش آن انجام داده‌اند تا از طریق آن تأثیر رفتار بر سلامتی و نفوذ سلامتی و بیماری بر عوامل روان‌شناختی را کاوش کنند.

عوامل روان‌شناختی و رفتاری مرتبط با بیماری:
برخی بیماری‌ها که با عوامل روان‌شناختی یا رفتاری در ارتباط‌ هستند عبارت‌اند از:
• سکته
• بیماری‌های قلبی
• HIV/AIDS
• سرطان
• نقایص تولد و مرگ نوزاد
• بیماری‌های عفونی

بر طبق نتایج یک پژوهش قریب به نصف آمار مرگ‌ومیر در آمریکا را می‌توان به رفتارها یا عوامل خطری نسبت داد که تا حدود زیادی قابل‌پیشگیری هستند. روانشناسان سلامت با افراد، گروه‌ها و جوامع کار می‌کنند تا عوامل خطر و بیماری را کاهش داده و از طرف دیگر سلامت عمومی را افزایش دهند.

موضوعات کنونی روانشناسی سلامت:
به خاطر آنکه اینکه روانشناسان سلامت درگیر دامنه گسترده‌ای از فعالیت‌ها هستند، موضوعات پیش رو فقط تعدادی از موضوعات اخیر موردمطالعه د روانشناسی سلامت را شامل می‌شوند:
• کاهش استرس
• مدیریت وزن
• ترک سیگار
• بهبود تغذیه روزمره
• کاهش رفتارهای جنسی پرخطر
• مراقبت خانگی و مشاوره سوگ برای بیمارانی که در مراحل پایانی بیماری خود هستند.

شناخت مدل زیستی-اجتماعی در روانشناسی سلامت:

امروزه رویکرد عمده‌ای که در روانشناسی سلامت از آن استفاده می‌شود مدل زیستی-اجتماعی است. بر اساس این دیدگاه بیماری و سلامت نتیجه ترکیب عوامل زیستی، روان‌شناختی و اجتماعی است. عوامل زیستی شامل خصوصیات شخصیتی ارثی و شرایط ژنتیکی است. عوامل روان‌شناختی شامل سبک زندگی، ویژگی‌های شخصیتی و سطوح استرس است. عوامل اجتماعی شامل چیزهایی نظیر سامانه‌های حمایت اجتماعی، روابط خانوادگی و باورهای فرهنگی است.

منبع:
http://psychology.about.com/od/branchesofpsycholog1/p/health-psychology.htm
حقوق معنوی محفوظ و ذکر منبع با کتاب شناسی زیر بلامانع است:
کندرا چری. (1393). روانشناسی سلامت چیست؟. علی فیضی (مترجم). برگرفته در روز ؟؟ سال ؟؟ از سایت مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره زندگی HTTP://WWW.MRMZ.IR 
 

چاپ
11955 به این مطلب امتیاز دهید:
3/5

دیدگاه خود را درج فرمایید

افزودن دیدگاه

x
پیوستن به دریافت کنندگان پیامک های مرکز

  

قابل توجه علاقمندان دریافت اخبار کارگاه های تخصصی 

جهت دریافت اخبار و کارگاه های مرکز مشاوره زندگی به آدرس زیر مراجعه نمایید.

لینک سامانه پیامکی اخبار و کارگاه های مرکز مشاوره زندگی

 

 

 

قابل توجه علاقمندان دریافت اخبار کارگاه های ویژه عموم

جهت دریافت اخبار کلاس های مرکز مشاوره زندگی به آدرس زیر مراجعه نمایید.

لینک سامانه پیامکی اخبار کلاس های مرکز مشاوره زندگی