متخصصان آموزش دهنده به عموم

شقایق جلالی
0 18880

شقایق جلالی

کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی

RSS
متخصصان آموزش دهنده به عموم
Anonym
/ دسته بندی ها: مطالعه برای عموم

آشنایی با توانمندی پشتکار

آشنایی با توانمندی پشتکار

تعریف پشتکار 

پشتکار این‌طور تعریف شده است: تداوم اختیاری اقدام هدفمند به رغم وجود موانع، دشواری‌ها یا دلسردی.
همان طور که ترس پیش‌نیاز شجاعت بود، چالش هم پیش‌نیاز استقامت است. نمی‌توان تنها با اندازه‌گیری این که فرد به چه مدت درگیر تکلیفی که در دست دارد به ماهیت استقامت او پی برد. می‌پرسید چرا؟ چون تداوم انجام تکلیفی شاید به خاطر این است که آسان یا مفرح است و نیازی به غلبه بر موانع یا ناکامی ندارد.

پشتکار و موفقیت

برایم وسوسه برانگیز بود تا مطلب این هفته را با داستانی شروع کنم که ضرب‌المثل "گر صبر کنی ز قوره حلوا سازم" را به یاد می‌آورد. داستان فرد مشهوری که در آغاز وقتی به کار مشغول شد هیچ نداشت اما با پشتکار بزرگی که از خودش نشان داد به موفقیت‌های بزرگی رسید. الآن می‌دانیم که توماس ادیسون لامپ برقی را در اولین تلاشش اختراع نکرد، بلکه ۶۰۰۰ بار تلاش بی‌فرجام داشت تا اینکه کشف کرد از نخ پنبه کربونیزه می‌توان رشته خوبی برای نور لامپ برقی ساخت. نبوغ عبارت است از ۹۹% عرق ریختن و ۱% الهام. ادیسون چه این جمله را گفته باشد چه نگفته باشد، مفهومی که می‌رساند بی‌شک جذاب است؛ اما آیا این جمله قصار بهره‌ای از حقیقت هم دارد؟
اگر بخواهیم دقیق تر باشیم بایستی بگوییم که فرمول ۹۹% عرق ریختن و ۱% الهام برای مفید بودن احتیاج به استفاده از توانمندی خردمندی دارد. پشتکار باید همراه چیز دیگری باشد. برخی اهداف واقعاً قابل‌دسترسی نیستند و برخی پیامدها غیرقابل اجتناب هستند. باید خردمند باشیم تا بدانیم چه وقتی موقع دست از تلاش کشیدن و سراغ چیز دیگری رفتن می‌رسد.

پشتکار و عزت نفس

افرادی که عزت نفس بالایی دارند در مقایسه با آن‌ها که عزت نفس پایینی دارند به احتمال بیشتری در انجام یک تکلیف سخت از خود پشتکار نشان می‌دهند. این نکته بدیهی به نظر می‌رسد. اگر شما باور دارید که فردی با کفایتید و شانس خوبی برای موفقیت در بسیاری از موارد دارید، نتیجه‌اش این می‌شود که کمتر احتمال دارد پا پس بکشید.
آنچه کمتر بدیهی به نظر می‌رسد این یافته پژوهشی است: افراد وقتی در حل مسئله‌ای از خود پشتکار بیشتری نشان می‌دهند که به آن‌ها گفته شود تکلیفی که انجام می‌دهند سخت نیست و آسان است. چرا؟ شکست در انجام تکلیفی که هرکسی آن را آسان می‌داند تحقیرآمیز و برای عزت نفس فرد مخرب است اما وقتی که دشوار بودن انجام تکلیفی امر شناخته‌شده‌ای باشد فرد از ناتوانی در انجام خجالت کمتری می‌کشد.
پدیده خطرناکی به نام خود ناتوان‌سازی وجود دارد که می‌توان آن را نمونه خاصی از شکست در پشتکار دانست. این مفهوم را وقتی به کار می‌بریم که فرد در پشتکار داشتن برای انجام یک تکلیف بزرگ یا آماده شدن برای انجام آن تکلیف شکست می‌خورد. باز عزت نفس نقش مهمی در این وضعیت دارد. اگر فرد با پشتکار برای یک امتحان بزرگ آماده نشود، رد شدن در امتحان را می‌تواند به عدم تلاش کافی‌اش ربط بدهد، خودش را ناتوان نداند و در نتیجه عزت نفسش حفظ بشود.

پشتکار و پاداش

وقتی افراد برای تلاش‌های قبلی‌شان (برای چسبیدن به کار) پاداش بگیرند، احتمال بیشتری دارد تا در انجام تکلیفی در آینده از خود پشتکار نشان بدهند. این اتفاق حتی در صورتی که تکلیف پیش رو شبیه تکلیف اولی نباشد باز هم می‌افتد.
اگر شما کارمند یا صاحب فرزند باشید این وضعیت برایتان آشناست!
پاداش‌های بیرونی قطعی پشتکار را ضعیف می‌کند. افرادی که تکلیفی را برای رسیدن به پل یا جایزه انجام می‌دهند علاقه‌شان به انجام تکلیف به خاطر خود تکلیف را کم‌کم از دست می‌دهند. اگر پاداش تکلیف در دسترس نباشد، پشتکار به میزان زیادی از بین می رود. درحالی‌که اگر پاداش بازخورد مثبت در مورد شایستگی فرد را برساند پشتکار او تقویت می‌کند و انگیزه درونیش برای انجام تکلیف را افزایش می‌دهد.

افزایش پشتکار

تمرین‌های پیش رو برای افزایش پشتکار از لیستی گلچین شده که جاناتان هایدت پژوهشگر روانشناس دانشگاه ویرجینیا تهیه کرده است:

• یک پروژه را زودتر از وقتش تمام کنید.

• به فکرهایی که درباره توقف کاردارید توجه کنید و تلاش کنید تا از آن‌ها خلاص شوید. روی کاری که در دست دارید تمرکز کنید.

• هدف گزینی کنید و برنامه‌ای دقیق برای رسیدن به آن داشته باشید.

• وقتی صبح از خواب بیدار می‌شوید، فهرستی از آنچه که می‌خواهید تا فردا انجام بدهید را درست کنید. مطمئن شوید که ان کارها را در همان روز خودش انجام بدهید.

امیدوارم از مطلب این هفته لذت برده باشید. دفعه بعد با بحثی درباره راستی و صداقت در خدمت شما خواهم بود.
منبع:
http://www.authentichappiness.sas.upenn.edu/newsletter.aspx?id=73

حقوق معنوی محفوظ و استفاده از منبع با ذکر کتابشناسی زیر بلامانع است:

دین، بن. (1392).آشنایی با توانمندی پایداری. علی فیضی (مترجم). برگرفته در روز ؟؟ سال ؟؟ از سایت مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره زندگی http://www.mrmz.ir
مطلب قبلی آشنایی با توانمندی پشتکار
مطلب بعدی آشنایی با توانمندی پشتکار
چاپ
3055 به این مطلب امتیاز دهید:
هیچ امتیازی موجود نیست

لطفا برای ارسال نظر وارد سایت شوید یا ثبت نام نمایید

x
پیوستن به دریافت کنندگان پیامک های مرکز

  

قابل توجه علاقمندان دریافت اخبار کارگاه های تخصصی 

جهت دریافت اخبار و کارگاه های مرکز مشاوره زندگی به آدرس زیر مراجعه نمایید.

لینک سامانه پیامکی اخبار و کارگاه های مرکز مشاوره زندگی

 

 

 

قابل توجه علاقمندان دریافت اخبار کارگاه های ویژه عموم

جهت دریافت اخبار کلاس های مرکز مشاوره زندگی به آدرس زیر مراجعه نمایید.

لینک سامانه پیامکی اخبار کلاس های مرکز مشاوره زندگی